Mosjøen Idrettslag (stiftet i 1892) er et idrettslag i Mosjøen i Nordland. Klubben består i dag av ei fotballgruppe, ei turngruppe og ei skigruppe. Klubben er imidlertid mest kjent for sitt fotballag. Klubbens draktfarger er blå trøyer og hvite bukser.

Klubbens argeste rivaler på fotballbanen er de to Rana-klubbene, Mo og Stålkameratene, og i noe mindre grad Sandnessjøen og Brønnøysund.

Fotballgruppa arrangerer hvert år Kippermocupen, som er en fotballturnering for aldersbestemte lag. Mosjøen IL arrangerte også Landsturnstevnet i 2005.

Mosjøen Turnforening ble stiftet i 1892, og dette blir også regnet som oppstartsåret til den nåværende klubben. Mosjøen Fodboldklubb ble stiftet 5. juni 1909, og i 1914 valgte de to foreningene å slå seg sammen til én klubb under det nye navnet Mosjøen Idrettslag.[1]

MIL var den første fotballklubben i Nord-Norge som fikk egen gressbane, og klubben spilte fem sesonger på nest høyeste nivå i divisjonssystemet på 1970-tallet, men rykket ned i 1978. Det nærmeste man har kommet en retur til nest øverste divisjon siden den gang var i 1988, da MIL kom på andreplass i sin avdeling.

I 1983 gikk klubbens juniorlag helt til finalen i norgesmesterskapet for juniorer. I finalen tapte man 2–3 mot Moss, som blant annet hadde de senere landslagsspillerne Erland Johnsen og Rune Tangen på laget. Til tross for denne prestasjonen, var det bare én spiller på Mosjøens juniorlag som senere spilte på øverste nivå i norsk fotball – Per Joar Hansen.

Klubbens seniorlag spiller for tiden i 3. divisjon, etter å ha rykket ned fra 2.divisjon i 2000, i forbindelse med omleggingen fra åtte til fire 2. divisjonsavdelinger. Sesongen 2005 kom Mosjøen på 3.-plass i sin 3. divisjonsavdeling.

I 2010 gikk juniorlaget til MIL helt til semifinalen i Norway Cup. Laget avsluttet på en sterk 3.-plass etter å ha slått blant annet Vålerengas juniorlag. Samme sesongen ble laget kåret til årets lag i Vefsn under Idrettsgallaen i Mosjøen, der de mottok en internsports pris, der nettopp denne tredjeplassen var hovedgrunnen.